Daily Telegraph
0

Do 2050. godine petina EU biće muslimanska

SRNA
Do 2050. godine petinu stanovništva Evrope činiće muslimani, piše britanski "Daily telegraph".

Danas, u 27 zemalja EU muslimani čine svega pet odsto stanovništva, a rastući broj doseljenika iz muslimanskih zemalja, u kombinaciji sa niskim natalitetom starosjedilačkog evropskog stanovništva, znači da će do 2050. muslimani činiti 20 odsto stanovništva Evrope, predviđaju statističari.

U istraživanju lista ističe se da će Britanija, Španija i Holandija imati i veći procenat muslimanskog stanovništva u kraćem vremenskom periodu.

Velika Britanija, koja sada ima 20 miliona manje stanovnika nego Njemačka, prema ocjenama statističara, do 2060. godine biće najnaseljenija zemlja EU sa 77 miliona stanovnika.

U istraživanju se navodi da se zvaničnici ne bave dovoljno ovim pitanjem i ne suočavaju se sa, kako se navodi, "demografskom tempiranom bombom".

Stručnjaci ističu da se ne razgovara dovoljno o uticaju promjene populacije na sve sfere života, od obrazovanja do stambenog pitanja, od inostrane politike do penzija.

Iako neke ankete pokazuju da u muslimanskim zajednicama nije došlo do porasta radikalizacije, one ipak nisu dovoljno integrisane i postoji opasnost od socijalnih nemira u narednim decenijama, piše "Telegraf".

Najveći procenat muslimana, devet odsto, živi u Francuskoj, a u Marseju oni već sada čine 25 odsto stanovništva.

Isti procenat muslimanskog stanovništva je i u Roterdamu (Holandija), dok u Londonu i Kopenhagenu (Danska) muslimani čine 10 odsto stanovništva.

Najveći priliv muslimanskog stanovništva zabilježila je Španija, gdje se u proteklih 10 godina naselilo skoro milion Marokanaca.

Njihovi planovi da izgrade nove džamije u poslednje vrijeme nailaze na otpor lokalnog stanovništva, piše "Telegraf", konstatujući da će nova evropska demografija prisiliti političare da se pozabave ovim osjetljivim pitanjem što prije.