SAD i Japan
0

Do 2020. smanjiti gas sa stakleničkim efektom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija očekuje da Japan i Sjedinjene Države utvrde najkasnije do juna cilj smanjenja gasa sa stakleničkim efektom za 2020., objavili su u petak predstavnici evropske trojke o klimatskim promjenama tokom posjete Tokiju.

Ministri okoliša Republike Češke, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, Švedske, koja će je naslijediti u drugoj polovini 2009., i zvaničnik Evropske komisije sastali su se s nekoliko japanskih ministara, a u subotu i nedjelju odlaze u Washington radi razmjene ideja s američkim dužnosnicima.

Evropska unija očekuje od Japana i SAD-a, dvije prve svjetske ekonomije, da utvrde "najranije, a najkasnije u junu", cilj izražen u brojkama smanjenja gasa sa stakleničkim efektom, kazao je češki ministar okoliša Martin Bursik na konferenciji za štampu nakon razgovora s japanskim predstavnicima.

Turneja evropske trojke o klimatskim promjenama spada u okvire pripreme sastanka u Kopenhagenu u decembru, na kojem će međunarodna zajednica pokušati doći do novog sporazuma borbe protiv klimatskog zagrijavanja, koji bi zamijenio protokol iz Kjota, javio je AFP.

Japan se obavezao da će do 2050. smanjiti za 80 posto emisiju ugljendiokcida, najrasprostranjenijeg gas sa djejstvom staklenika. Međutim, za 2020., Tokio se zadovoljavao dosad da govori o stopi koja ide od 25 posto smanjenja s pet posto povećanja emisije gasa s djejstvom staklenika.

"Glasnogovornik premijera nam je rekao da će cilj Japana za 2020. biti na liniji zaključaka GIEC-a", ekspertska međuvladina grupacija o razvoju klime koja preporučuje smanjenje od 25 do 40 posto za industrijski razvijene zemlje do 2020., rekao je Bursik.