Šokirale demonstrante
0

Djevojke se poljubile na protestima protiv istospolnih brakova

Klix.ba
Fotografija koja će obilježiti proteste protiv istospolnih brakova u francuskom Marseilleu prikazuje dvije mlade žene koje se ljube ispred grupe šokiranih demonstranata.

Fotografija, koju je snimio AFP-ov fotograf Gerard Julien, obišla je cijeli svijet zahvaljujući društvenim mrežama i ima sve predispozicije da postane simbol pokreta koji zagovara jednaka prava za sve.

U 75 francuskih gradova demonstranti su se usprotivili zakonu koji će omogućiti gay parovima da usvajaju djecu. Dvije mlade žene odvažile su se i poljubile ispred okupljenih demonstranata na čijim licima se mogao vidjeti šok.

U razgovoru za gay magazin Tetu djevojke su objasnile da su heteroseksualne orijentacije, ali su svojim činom željele skrenuti pažnju na pitanja gay parova čistim i jednostavnim gestom solidarnosti, piše Huffington Post.

Prema pisanju AFP-a fotografija je na Twitteru u utorak podijeljena 1.500 puta, a u srijedu 2.500 korisnika je podijelilo fotografiju.

Na Facebook stranici HuffPost Francuska fotografiju je lajkalo 9.000 ljudi, a čin solidarnosti dvije mlade djevojke naišao je na veliko odobravanje.

"Nema ništa ljepše nego homofobima odgovoriti činom ljubavi", napisao je jedan korisnik, a drugi je dodao: "Ljubav je jača od mržnje".

Autor fotografije je kazao da su demonstranti bili u šoku kada su vidjeli dvije djevojke kako se ljube.