Porodična tragedija u UK
0

Djevojčice koje neće doživjeti 12. rođendan

Sarajevo-x.com
Dok sjede u majčinom krilu i poziraju fotografu ove dvije djevojčice izgledaju kao i sve svoje vršnjakinje, no nažalost iza naoko savršene slike leži porodična tragedija.

Naime, šestogodišnja Ashleigh Lennon i njena tri godine starija sestra Alisha iz Lancastera će umrijeti prije nego napune 12. godinu života, pišu britanski mediji. Ove dvije plavokose djevojčice jedine su poznate sestre u Velikoj Britaniji koje boluju od rijetke genetske bolesti nazvane Battenov sindrom.

Battenov sindrom je smrtonosna neurovegetativna bolest za koju nema lijeka, a manifestuje se gubitkom govora, vida, do prestanka svih tjelesnih funkcija prije nego dijete uđe u pubertet.

Ashleigh već sada ne može pričati niti se sama hraniti, a počela je i gubiti vid. Alisha još može hodati, a njihova majka Jayne (35) kaže da zna da je čeka ista sudbina kao i sestru.

Jayne iz prvog braka ima potpuno zdravu 14-godišnju kćerku Lucy koja je također veoma vezana za mlađe sestre, a porodica se teško nosi sa spoznajom da će uskoro izgubiti ove dvije prekrasne djevojčice.

'Jako je teško gledati Ashleigh, a uz to još znati da će i Alisha morati uskoro proći kroz sve to. Znam da ću uskoro imati samo jednu kćerku umjesto tri, pa se trudimo da iskoristimo svaki dan dok su još s nama' kaže potresena majka.

Jayne je prvo mislila da se radi o epilepsiji, te je čak prilikom čitanja medicinske literature naišla na pojam Battenovog sindroma, no nikad nije mislila da će se baš to desiti njenim kćerkama. Nakon pretraga, osim što su joj liječnici rekli da joj starija kćerka ima smrtonosnu bolest, dokrajčila ju je vijest da postoji 25 posto šansi da joj i mlađa kćerka boluje od iste bolesti.

Alishu nisu željeli testirati, ali Jayne je izjavila da je odmah morala znati. Na kraju su i Alishi dijagnosticirali istu bolest što je porodicu gurnulo u očaj.

Ashleigh je prestala hodati u petoj godine i više ne može jesti normalnim putem, pa je hrane infuzijom.Alisha još može hodati i trčati pa je na prvi pogled teško povjerovati da je bolesna. Ona se uspjela više razviti od sestre, pa roditelji nadaju i da će ona duže poživjeti.

Jedino što je tješi, izjavila je Jayne, jeste da djevojčice nisu svjesne šta se događa.