Kina
0

Djevojčica koju je sam Bog poslao u pomoć žednima

Sarajevo-x.com
Wang Yongxia (Foto: China Daily)
Wang Yongxia (Foto: China Daily)
Odroni tla, najveći u posljednjih šest decenija, pogodili su nakon obilnih padavina kineski okrug Zhouqu i ostavili mnoge bez domova, hrane, struje i vode. Zato je osmogodišnja djevojčica, koja na svojim krhkim leđima nosi kanister od deset litara vode i njome napaja preživjele i one koji im pomažu da se spase, prizor koji vam tjera suze na oči.

Wang Yongxia najmlađa je volonterka u zemlji. Hoda uokolo sa teškim kanisterom, od kojeg izgleda manja nego što jeste. Od nedjelje naovamo ona sate i sate provodi u dijelu Kine pogođenom bujicama.

Nakon što potroši vodu, hoda 40 minuta do izvora da bi donijela još i ljudima koji su ostali bez ičega pomaže da makar nakvase žedna grla.

Wang, naravno, ne radi sama. Stotine drugih humanitaraca obezbjeđuju prvu pomoć područjima pogođenim olujnim pljuskovima, planinskim selima preplavljenim blatom i kamenjem.

Osim Wang, još tri djevojčice mlađe od 16 godina uključene su u akciju. Počinju raditi od sedam sati ujutro pa sve dok sunce ne zađe, piše China Daily.

"U posljednja tri dana do izvora i nazad smo otišle više od 20 puta. Svaki put nam za to treba oko 40 minuta" kaže Yan Xiyun, učenica lokalne srednje škole. "Nismo računale koliko smo čaša nasule. Jako smo zauzete."