Svijet
0

Djevojčica rođena s poremećajem lobanje danas će biti operisana

Klix.ba
Mala Roona
Mala Roona
Osamnaestomjesečna djevojčica Roona Begum, čija je glava tri puta veća nego što je normalno, zbog tečnosti koja se nakuplja u lobanji, konačno će otići na operaciju.

Mala Roona boluje od hidrocefalusa, a operaciji bi trebala biti podvrgnuta danas u najvećoj indijskoj privatnoj bolnici Gurgoan blizu New Delhija.

Roonina porodica živi na selu, siromašni su i nisu imali novca za ovakvu operaciju, ali to im je omogućila Fondacija Fortis. Ljekari se nadaju da će prvo izbaciti tečnost te onda istražiti dalje zdravstvene probleme.

Izjavili su kako je djevojčica sretna što je uopće živa jer većina djece njene dobi ne preživi hidrocefalus.

"Bio sam iznenađen kada sam je vidio prvi put. Gledao sam fotografije, ali sam se opet iznenadio kada sam vidio koliko joj je glava velika. Ima obim 94 centimetra, a u takvim slučajevima je obično do 60 cm. Čak ne može u potpunosti zatvoriti oči. Nadamo se njenom potpunom oporavku", rekao je ljekar Sandeep Vaishya.

Majka Fatima ima 24 godine. Tokom trudnoće ljekaru je otišla samo dva puta, u prvom i šestom mjesecu jer nisu imali dovoljno novca da ide redovno na preglede.

"Kada se rodila pitala sam se zašto djeca siromašnih moraju patiti i imati ovakvu sudbinu? Zašto je sudbina tako okrutna prema nama? Zašto djeca bogatih nikada ne dobiju ovakve bolesti?", rekla je Fatima.

Fatimini roditelji i rođaci, kao i porodica njenog muža, odbacili su dijete čim se rodilo.

"Nadam se da će je prihvatiti kada se oporavi i da će se djeca iz komšiluka igrati s njom", dodala je očajna majka.

Fatimin muž Abdul zarađuje malo više od dva eura dnevno i veoma je zahvalan svim ljudima koji su pomogli da mala Roona dobije šansu za život.

"Nemam posao. Teško je zaraditi za hranu i nemoguće bi bilo platiti liječenje da nije bilo medija i medicinskog osoblja koje nam je pomoglo", rekao je Abdul.