Zastrašujući izvještaj
3

Djecu u Siriji izgladnjuju, muče elektroškovima i ubijaju

Klix.ba
Sirijska djeca žrtve su zastrašujućih tortura (Foto: AFP)
Sirijska djeca žrtve su zastrašujućih tortura (Foto: AFP)
Djeca u Siriji su izložena zastrašujućim mučenjima, otmicama i zatvaranjima, što se ne dokumentuje na pravi način, stoji u izvještaju britanske humanitarne organizacije Save the Children.

Izvještaj je napravljen na osnovu svjedočenja sirijske djece koja su se uspjela spasiti od smrti. Save the Children, stoga, poziva Ujedinjene nacije da pojačaju svoje prisustvo na terenu.

Prema izvještaju, gotovo svako dijete s kojim su humanitarci razgovarali svjedočilo je ubistvu barem jednog člana porodice. Organizacija je dokumentovala mnoštvo slučajeva zlostavljanja djece tokom 18-mjesečnog konflikta. Tako je jedan 15-godišnjak ispričao da su, nakon što su ga zarobili u njegovoj bivšoj školi, vojnici po njegovom tijelu gasili cigarete.

Drugi je kazao da je bio mučen elektrošokovima te da su ga držali u ćeliji s raspadnutim tijelima, dok je treći tinejdžer opisao kako je vidio 6-godišnje dijete kako umire od posljedica mučenja i izgladnjivanja.

"Gledao sam ga kako umire. Uspio je preživjeti samo tri dana i jednostavno je umro. Sve vrijeme je bio preplašen. Tretirali su ga kao psa", ispričao je 16-godišnji Sirijac, prenosi BBC.

U izvještaju organizacije Save the Children je navedeno da se takvi monstruozni postupci dešavaju stalno i u kontinuitetu.

"Svjedočenja koja smo čuli od djece su zastrašujuća. Mučena su djeca mlađa od deset godina. Osmogodišnjaci su morali sklanjati mrtva tijela s ulica", kazala je Cat Carter, glasnogovornica organizacije.