Masakr u Iraku
0

Djeci vođe policije polomljene ruke i noge pa odrubljene glave

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pet članova porodice vođe lokalne policije koja se bori protiv Al-Qaide ubijeno je u utorak ujutro u njihovom domu sjeverno od Bagdada, saopćila je policija.

"Supruga, 22-godišnja kćerka i tri dječaka starosti od 12 do 16 godina ustrijeljeni su, a ubice su zatim trojici dječaka odrubili glave", potvrdio je kapetan Toufic al-Janaabi, šef policije u Tarmiyahu, 45 kilometara udaljenoj od Bagdada.

Otac porodice, vođa policije Sahwa ("Buđenje"), formirane od bivših pobunjenika koji su oružje okrenuli protiv Al-Qaide, bio je na dužnosti na kontrolnom punktu na ulazu u selo.

Pobunjenici su 3. aprila prije zore izveli napad na selo Soufia, južno od Bagdada, u velikoj poljoprivrednoj regiji Hour Rajab i ubili 25 osoba među kojim su policajci koji se bore protiv Al-Qaide, članovi snaga sigurnosti i pet žena.

Iz jednog bolničkog izvora se saznaje da su žrtve bile vezane i da su im ruke i noge polomljene prije nego što su pogođeni u glave ili prsa.

Hour Rajab je jedno od posljednjih uporišta Al-Qaide oko Bagdada, u kojem su Amerikanci izveli velike operacije radi zaustavljanja pobune.

Policija Sahwa je umnogome doprinijela smanjenju nasilja u Iraku, nanijevši Al-Qaidi značajan udarac.