Velika Britanija
0

Dječak umro od previše Lynx (Axe) dezodoransa

Sarajevo-x.com
Dvanaestogodišnji dječak Daniel Hurley iznenada je kolabirao nakon što je na svoje tijelo nanio previše dezodoransa. Na podu kupatila pronašao ga je otac, ali je nakon pet dana dječak podlegao.

Istraga koju je provela britanska policija pokazala je da je rastvor spreja korištenog u malom prostoru bio koban po dječaka. Srce dvanaestogodišnjaka zbog toga je otkazalo.

Dječakov otac Robert izjavio je kako se njegov sin volio sređivati i da te često koristio očeve dezodoranse i gelove.

"Uvijek je stavljao gel na kosu i prskao se dezodoransom. Obično ga je stavljao i na odjeću", rekao je otac koji je dvaput dozivao sina iz kuhinje pitajući ga treba li mu nešto, ali nije bilo odgovora. Otac je potom otvorio vrata i pronašao sina koji nije disao niti mu je srce kucalo.

Hitna pomoć odvezla ga je u medicinski centar u Nottinghamu gdje je pet dana ostao na odjelu intenzivne njege nakon čega je preminuo.

Obdukcija je pokazala da Daniel nije uzimao nikakve hemijske supstance, alkohol niti drogu. Ipak, postoji mogućnost da je bio osjetljiv na neki od sastojaka dezodoransa.

Kompanija Unilever, koja proizvodi Lynx dezodoranse, (kod nas poznatije kao Axe, a u Australiji, Novom Zelandu, Irskoj i Velikoj Britaniji kao Lynx) na ambalaži je istakla upozorenje o štetnosti pretjerane upotrebe spreja u malim prostorijama.

Doktor Robert Hunter je istakao: "Ne znam koliko ljudi čitaju ova upozorenja, ali bi trebali biti upoznati sa rizicima koje takvi proizvodi imaju kad je u pitanju kardivaskularni sistem."