Svijet
9

Dječak sa nacističkih plakata se nakon 80 godina prisjeća Hitlera: Iskoristili su me

Klix.ba
Sa plavom kosom i plavim očima te arijevskim crtama lica, Gerhard Bartels je bio "savršen" dječak za nacističku kampanju.

Budući da je njegov ujak Isidor Weiss bio prijatelj Adolfa Hitlera, Gerhard Bartels se kao 4-godišnji dječak fotografirao sa Hitlerom i završio kao model na nacističkom plakatu.

Hitler je bio redovan gost hotela Weiss Bavarian, koji se nalazio pored gostinske kuće Alpemnhof koju su posjedovali Bartelovi roditelji.

U godinama prije početka Drugog svjetskog rata, lice Gerharda Bartelsa pojavljivalo se na razglednicama, knjigama i kampanjama nacističkog režima.

Osamdeset godina kasnije, Bartels prvi put govori o nacističkom režimu koji ga je iskoristio za svoju propagandu.

Godine 1936. imao je svega četiri godine i roditelji su ga obukli u najljepšu odjeću jer je trebao "upoznati Fuhrera".

"Nisu mi dopustili da se igram s drugom djecom taj dan kako ne bih isprljao odjeću. To mi se nije svidjelo, samo sam htio da se igram sa svojim drugovima", prisjeća se Bartels za Daily Mail.

Heinrich Hoffmann, Hitlerov privatni fotograf, zabilježio je fotografije kojima su nacisti promovisali kampanju za promociju arijevske djece.

"Hitler je bio gangster. Nacisti su me koristili za potrebe svoje propagande, željeli su pokazati kako Hitler voli djecu. Ali svaki diktator, od Mussolinija do Staljina je radio isto", kaže Bartels i dodaje kako je on izabran zbog svog arijevskog izgleda, a Hitler je vjerovao da upravo tako djeca trebaju izgledati.

Dodao je kako ga je morao pozdravljati riječima 'Heil Mein Fuhrer', te, iako je bio tako mlad, znao je da se njime manipuliše.

Bartels se posebno sjeća fotografije iz 1936. godine, a Hitler im je obećao da će na taj način "dobiti dio kolača".

"Njegov fotograf Heinrich Hoffmann je imao sve fotografije, no 80 godina nakon toga, ja i dalje čekam dio svog kolača. Baš poput toliko mnogo Hitlerovih obećanja koja zvuče predobro da bi bila istinita, tek sada vidim da to nije mislio", kaže Bartels.