Libija
0

Dječak koji je jedini preživio pad aviona se oporavlja

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Desetogodišnji dječak iz Holandije je jedini preživjeli u jučerašnjem padu aviona u Libiji u kojem su poginule 103 osobe. Najveći broj žrtava bili su holandski turisti koji su se vraćali s odmora u Južnoj Africi.

O dječaku koji je nakon pada aviona prebačen u bolnicu u Tripoliju veoma malo se zna. Nakon što je pronađen, u skoro nesvjesnom stanju, dječak je samo mrmljao "Holandija, Holandija".

Libijska televizija jučer je bila u bolnici u posjeti desetogodišnjaku, te je načinjena kratka reportaža. Maleni dječak je po dolasku u bolnicu operisan s obzirom da je imao višestruke lomove nogu. Negovo oko je nateklo i zatvoreno, te je priključen na aparate za disanje i smješten na Odjel intenzivne njege, no dječak je izvan životne opasnosti.

Libijski avion se srušio u srijedu samo nekoliko minuta prije slijetanja, nakon što je je više od sedam sati letio iz Johannesburga. Od aviona kompanije Afriqiyah Airways nije ostalo ništa osim repa.

Čak 61 žrtva bila je holandske nacionalnosti, no vlasti još nisu objavile spisak imena.

Također, stručnjaci i dalje nemaju objašnjenje kako je dječak preživio. Šef Evropskog parlamenta Jerzy Buzek malenog Holanđanina je nazvao pravim čudom.

U posljednjih deset godina bilo je najmanje pet sličnih situacija, odnosno da u padu komercijalnog aviona samo jedna osoba preživi.

Prošle godine, nakon što se srušio avion u more u otočnoj državi Komori, jedina preživjela bila je 12-godišnja djevojčica koja je pronađena nakon 13 sati kako pluta pridržavajući se za olupinu aviona.

"Kada samo jedna osoba preživi u padu aviona može izgledati kao puka slučajnost, ali takvo nešto se dogodilo nekoliko puta", kazao je Patrick Smith, američki pilot, dok je William Voss, predsjednik Organizacije za sigurnost letova dodao kako ponekad djeca prežive upravo zbog toga što su mala.

"Jedino razumno objašnjenje je da djeca prežive jer su mala i lakše se zaštite tokom takve nesreće", istakao je Voss, prenosi AP.

No, ipak se neki ne slažu s time, te dodaju kako iako su padovi komercijalnih letova rijetki, u nesrećama ginu i djeca i dojenčadi, te se ne može tvrditi da djeca prežive zbog svoje veličine.

Dok traju rasprave stručnjaka o tome zašto neki prežive pad, i da li je to slučajnost, čudo, ili pak, zaista ima neko sigurno mjesto u avionu ili možda to da li ćete preživjeti zavisi od visine, u Libiji i Holandiji, Britaniji... ljudi oplakuju svoje najmilije koji su poginuli.

Kako su izvijestili dužnosnici crne kutije su već pronađene i poslane su na analizu.

Na letu 771 bilo je 93 putnika i 11 članova posade, svi su poginuli osim desetogodišnjeg dječaka iz Holandije.