Holandija
0

Dječaci zlostavljani u katoličkim internatima, a zatim kastrirani

Sarajevo-x.com
Nezavisni novinar, koji je prošle godine u javnosti predstavio slučaj o zlostavljanju dječaka u holandskim katoličkim internatima, je predstavio nove dokaze o kastraciji dječaka, a koje policijski izvještaji nisu sadržali. U prvom slučaju zlostavljanja iz 1956. godine je identifikovan Henk Heithus, koji je kastriran kako bi ga izliječili od homoseksualizma.

"Postoje dokazi o još devet mladića koji su kastrirani, ali slučajevi su pojedinačni i desili su se davno. Jedino pitanje koje se postavlja je da li će dječaci, koji su sada stariji ljudi, željeti ispričati svoju priču", rekao je novinar NRC Handelsbalda Joep Dohmen, koji je i otkrio slučaj Heithuisa, prenosi Daily Telegraph.

Henk Heithuis je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1958. godine, dvije godine nakon što su dvojica svećenika osuđena zbog njegovog zlostavljanja u internatu za dječake.

Uprkos presudi, kojom su zatvoreni pedofili, Heithuis je bio taj koji je odveden u katoličku kliniku za oboljele od psihoze St. Joseph u Veghelu. Prema sudskim zapisima, Henk je kastriran na vlastiti zahtjev iako ne postoji njegova pismena potvrda. Nebrojeni izvori su rekli novinaru Dohmenu da je u to vrijeme uklanjanje testisa značilo liječenje od homoseksualnosti i kaznu za one koji su optuživali svećenike za zlostavljanja.

Slavni holandski skulptor, koji je bio blizak sa Heithuisovom porodicom, Cornelius Rogge (79) je obavjestio zvaničnike o kastraciji u katoličkim institucijama, ali su njegovi dokazi bili ignorisani. Rogge je istraživao i ostale kažnjenike Katoličke crkve, ali su ga u policiji također ignorisali.

Tokom istrage su istražitelji došli do novih dokaza u kojima stoji da roditelji nisu znali o kastraciji zlostavljanih dječaka, ali da su neki od inspektora bili prisutni. Postoje navodi prema kojima je bivši holandski premijer Vic Marijnen također umiješan u slučaj, jer je lično interevenisao da neki svećenici ne dospiju na optuženičku klupu.

Bivši ministar u Vladi Holandije Wim Deetman je primio 1.800 izvještaja o slučajevima zlostavljanja od 1945. godine, a slučaj još uvijek nije završen.