Austrija
0

Djeca zlostavljana i u svjetovnim dječijim institucijama

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Fizičko i seksualno zlostavljanje djece nije se događalo samo u crkvenim ustanovama, već, prema sada dostupnim podacima, i u mnogim svjetovnim institucijama.

Poslije optužbi protiv crkvene dječije ustanove u pokrajinama Gornja Austrija i Beč, u vezi kojih državno tužilaštvo vodi istrage, dostupne su informacije o zlostavljanjima u državnim ustanovama.

"Oko 250 žrtava zlostavljanja iz čitave Austrije se do sada javilo", istakla je Christine Winkler-Kierchberger, šefica državnog tužilaštva za djecu i omladinu (KIJA) u Gornjoj Austriji.

Taj broj se tiče samo prijava iz Beča, Tirola, Forarlberga i Gornje Austrije, gdje su, nakon što su objavljeni slučajevi zlostavljanja u crkvenim institucijama, uspostavljene kancelarije za žrtve svjetovnih institucija unutar KIJA-e.

U Gornjoj Austriji, gdje KIJA, tek dvije sedmice ima svoju zvaničnu kancelariju za prijavljivanje zlostavljanja, prijavilo se do sada sedam osoba.

Te prijave se tiču prije svega 1970-tih i 1980-tih godina i pokrajinskih ustanova u Linzu i Leonsteinu.

"Prijavljena su teška tjelesna zlostavljanja, ali i seksualno nasilje", rekla je Winkler-Kierchberger.

Prema njenim riječima treba računati da će narednih mjeseci broj prijava brzo rasti.

"Ne radi se o pojedinačnim slučajevima, jer je do kasnih 1980-tih strukturalno nasilje u pojedinim institucijama bila svakodnevnica", kazala je Winkler-Kierchberger.

Posebno teški slučajevi, vezani za ranije metode, prijavljeni su u vezi doma u Linz-Wegsheidu. Tamo su postojale takozvane ćelije za korekciju. Prostor od četiri puta četiri metara sa samo jednim svjetlom služio je za izolaciju maloljetnika.

"Jedno lice je prijavilo da je u toj ćeliji bio sedmicu dana zatvoren bez odjeće", kazala je ona.

Pored toga postojao je i "krug udaraca", koji je predviđao da vaspitači stanu u krug, i udaraju rukama i nogama na maloljetnika u krugu.

Dalji drastičan slučaj zlostavljanja je sudbina jedne osobe koja je na čitavom tijelu istetovirana. Naime, uz prihvatanje vaspitača, vođe klanova među stanovnicima doma su s iglom i bojom redovno ubadali znakove pod njegovu kožu.

"Tek se nalazimo u fazi prihvatanja prijava. Do oktobra ćemo prikupiti prijave, i uspostavit ćemo kontakt s institucijama, pokušavajući da pronađemo odgovorne", najavila je Winkler-Kierchberger.

Nakon toga treba da se izrade prijedlozi za obeštećenje žrtava, od finansijskog, preko psihoterapije, pa sve do izvinjenja.