Svijet
79

Djeca u školama u Maleziji slušaju predavanja protiv IDIL-a

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Malezijska policija organizuje predavanja za djeci u školama kako bi ih upozorila na sve opasnosti IDIL-a.

Malezijski ministar obrazovanja Chong Sin Woon lokalnim je medijima kazao kako su sigurnosne agencije počele održavati predavanja za djecu kako bi im podigli svjesnost o važnosti borbe i zaštite protiv IDIL-ovih terorista.

Ovo je prva saradnja između ministra obrazovanja i policije, a Chong nije pojasnio tačan način na koji su ova predavanja koncipirana.

I iako Malezija ima reputaciju "umjereno islamske" države, u zemlji je u prethodnih par godina zabilježeno nekoliko hapšenja povezanih sa ovom terorističkom organizacijom.

Sudeći prema podacima vanjskih poslova, od 2013. godine je uhapšeno 112 osoba koje su na određen način bile povezivane sa IDIL-om: među njima su bili muškarci borci i žene koje su se "nudile" IDIL-ovim borcima.

Jedno istraživanje Pew Research Centra provedeno u novembru 2015. godine u Maleziji pokazalo je kako se čak 67 malezijskih muslimana protivi politici IDIL-a, dok je 21 posto njih bilo neodlučno.

Pored IDIL-a, tu su i druge militantne skupine. Prošle sedmice je sud u Maleziji optužio prvu osobu zbog priključenja al-Qaedi.

U septembru 2015. godine, Malezija se priključila američkoj globalnoj koaliciji u borbi protiv IDIL-a.