Za siromašne niko ne brine
0

Djeca u Indiji umjesto hljeba jedu blato i razbolijevaju se

Sarajevo-x.com
Foto: BBC
Foto: BBC
"Živimo dan za danom, Šta zaradimo to odmah i potrošimo", pričaju stanovnici sela Ganne u Indiji. U tom mjestu, nedaleko od grada Allahabad, takav život je nešto posve normalno, mještani i ne znaju za bolje.
Selo Ganne je dom plemenske zajednice siromašnih koji žive u malim, trošnim, kolibama. U jednoj takvoj kolibi živi i trogodišnja Ponnam kojoj je dijagnosticirano zatajenje bubrega.

Kao i mnoga djeca u tom selu smještenom na kamenolomu, navikla je da umjesto hrane jede komadiće kamenja i suhog blata. Djeca to čine jer su gladna, ali zapravo od toga se i razbolijevaju.

Kada je prvi put zabilježeno kako djeca jedu blato, jer nemaju šta drugo, lokalne vlasti su dostavile hranu u selo i zaprijetili seljanima da ne razgovaraju sa strancima, ali Bhulli, otac malene Poonam je na rubu očaja.

"Šta da kažem? Ne možemo djeci priuštiti pristojnu hranu, a gdje li neophodnu medicinsku njegu. Zaista sam zabrinut za svoju kćerku, ali ne znam šta da učnim. Nama siromašnima je neophodna pomoć vlade, a da je imamo ne bismo bili u ovako groznoj poziciji", kroz suze je kazao Bhulli novinaru BBC-a.

Mještani indijskog sela zarađuju tako što tovare kamione komadićima stijene. Potrebno je osam sati kako bi se napunio samo jedan kamion.

Mještani na glavi nose kamenje iz kamenoloma i to u plastičnim posudama. Trpe težak i mukotrpan rad samo kako bi zaradili novac za svoju djecu.

"Moj sin se zove Suraj i on jede previše blata, ali šta da učinimo? Moramo jesti to blato iz kamenoloma kako bismo zavarali glad", ispričala je jedna stanovnica sela novinaru, dodajući kako normalno jedu jednom dnevno, a nekada se zan desiti da na stolu nema ni parče hljeba danima.

Svjetska banka procjenjuje da jedna trećina najsiromašnijih ljudi u svijetu živi u Indiji, a priče, baš poput ove iz sela Ganne, potiču ljude da na kampanju sakupljanja hrane.

Vlada Indije priprema nove pakete kojima bi se trebalo smanjiti siromaštvo, no mnogi vjeruju kako to neće biti od velike koristi onima koji umjesto hljeba svakodnevno jedu blato.