Svijet
47

Djeca primjer odraslima: U BiH najmlađi čitaju najviše

Piše: S. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dolaskom interneta i drugih multimedijalnih sadržaja, mnogi u našoj zemlji prestali su čitati knjige. Ipak, osnovci su odlučili ne ići stopama starijih i najčešći su gosti biblioteka.

Iako je popularno mišljenje da djeca više vole provoditi vrijeme pred kompjuterom nego za knjigom, prosvjetni radnici smatraju da je situacija suprotna.

"Djeca vole da im se čita. Oni tek počinju usvajati znanje i uživaju kada im se čitaju knjige ili kada im date knjigu da je sami čitaju, pogotovo djeca iz prvog i drugog razreda. Starija djeca su ipak malo pasivnija", rekla je za naš portal učiteljica jedne sarajevske osnovne škole, koja je prisustvovala obilježavanju sedmice Međunarodnog dana djeteta u Dječijoj čitaonici u Sarajevu.

Naime, sarajevski osnovci imali su priliku upoznati se o naslovima prilagođenim njihovom uzrastu.

Upravo ovakvi događaji su razlog zbog kojeg se djeca u BiH sve više "prihvataju" knjige, smatraju naši sagovornici.

"Ovakvim projektima smo uspjeli vratiti djecu u biblioteke. Poslije rata njihov broj se smanjio, a danas imamo više od 2.000 djece učlanjene u našu biblioteku, a taj broj se iz dana u dan povećava", rekla je za Klix.ba Suzana Dedić, bibliotekarka Dječijeg odjeljenja JU Biblioteke Sarajevo.

Kako su naši sagovornici istaknuli, vjeruju kako djecu u biblioteke vraća nezamjenjivi miris knjige i osjećaj dobrog štiva u ruci, koji internet i drugi mediji ne mogu pružiti.