Svijet
0

Djeca preživjelih žrtava Holokausta podižu tužbu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Udruženje iz Jeruzalema koje predstavlja hiljade djece čiji su roditelji preživjeli Holokaust, u ponedjeljak je podnijelo tužbu u ime te djece protiv njemačke vlade. U tužbi se navodi zahtijev za plaćanje psihijatrijske njege kojoj se druga generacija preživjelih mora podvrgavati.

Djeca čiji su roditelji bile žrtve nacističkog genocida kažu da se njihovi roditelji i danas bore sa traumama koje su zadobili tokom Holokausta te da njihovi ožiljci nikada nisu izblijedjeli. Ljudi koji su bile žrtve nacističke ideologije i danas pate od straha i depresije, a svoje poremećaje prenijeli su na svoju djecu koja masovno traže medicinsku pomoć.

"Ova tužba predstavlja historijski preokret i bit će to prvi put da njemačka vlada preuzme odgovornost za zlodjela počinjena u prošlosti. Posljedice Holokausta ostavljaju traga na generacijama čiji su roditelji bile žrtve“, kazao je za AP advokata Udruženja Gideon Fisher nekoliko sati prije zvaničnog podizanja tužbe u okružnom sudu u Tel Avivu.

Njemačke vlasti se još uvijek nisu izjasnile u povodu ove tužbe, ali analitičari vjeruju da je ovo samo prva u nizu tužbi koje će zasigurno uslijediti.

U tekstu tužbe stoji da Udruženje traži finansiranje terapija za oko 20.000 djece čiji su roditelji bile žrtve Holokausta, a to bi godišnje iznosilo oko 10 miliona dolara.

"Do sada njemačka vlada dobrovoljno nije poduzela nikakve mjere kako bi barem djelimično preuzela odgovornost za genocid iz prošlosti. Iskreno se nadamo da će ih sud natjerati da preuzmu tu odgovornost“, naglasio je Fischer.

Od 400.000 djece čiji su roditelji bile žrtve nacističkog režima, 5% njih podvrgava se psihijatrijskom liječenju. Tužbi se pridružilo oko 4.000 ljudi.