Potresne poruke iz nuklearke
0

Djeca mole očeve da im se vrate živi, radnici svjesni da su u samoubilačkoj misiji

Sarajevo-x.com
Fukushima (Foto: AFP)
Fukushima (Foto: AFP)
Hrabri radnici koji su se dobrovoljno prijavili da idu u nuklearnu elektranu Fukushima, kako bi spriječili nuklearnu katastrofu u Japanu, poslali su srceparajuće poruke svojim porodicama i ujedno priznali da su svjesni kako su u "samoubilačkoj misiji", prenosi agencija ANI.

Poruke iz "Fukushime 50", kako se naziva grupa radnika koja radi u smjenama od 50 ljudi, objavljene su nakon što je nacionala televizija prenijela razgovore s njihovim porodicama.

U jednoj od poruka hrabrog radnika kaže se kako su oni stoički prihvatili svoju sudbinu "kao smrtnu presudu". Drugi, koji je bio izložen gotovo smrtonosnoj dozi zračenja, napisao je svojoj supruzi: "Molim te, nastavi živjeti dobro, neće me biti kući neko vrijeme".

U ovoj grupi je oko 200 radnika, a ranije ih je bilo oko 700, ali je ostatak morao biti evakuisan zbog visoke radijacije. Njih 200 će, nažalost, prema predviđanjima, brzo umrijeti ili će oboljeti u narednim godinama zbog visokog zračenja kojem su izloženi. Stručnjaci kažu da odijela koja ovi hrabri ljudi nose jednostavno nisu dovoljna da bi ih zaštitila.

Tokom intervjua kćerka jednog radnika je rekla kako je se njen 59-godišnji otac dobrovoljno prijavio da ostane u nuklearnoj elektrani, iako je za šest mjeseci trebao ići u penziju.

Druga djevojčica, čiji otac radi u Fukushimi, rekla je kako nikada nije vidjela majku da toliko plače, te je na svom Twitter profilu napisala: "Molim te, tata, vrati se živ".

Prema pisanju Daily Maila, već sada su petorica radnika umrli, a dva su nestala, dok je 21 povrijeđen.