Svijet
0

"Dizajnerske droge" osvajaju tržište

SRNA
U toku nepunih 13 godina 21. vijeka od prekomjernog konzumiranja droge u Evropi je umrlo 70.000 ljudi, a najnoviji izvještaj pokazuje da su se na tržištu pojavile nove vrste narkotika - takozvane dizajnerske ili pomodne droge.

Istraživanja pokazuju da je 85 miliona Evropljana bar jednom probalo neku od ilegalnih vrsta droge.

U nekim zemljama opalo je konzumiranje heroina, kanabisa i kokaina. Ali je, u međuvremenu, registrirano 70 novih, sintetičkih vrsta droge.

Klasični opojni derivati, koji se dobijaju hemijskom preradom maka i kanabisa, još su prisutni na evropskom tržištu.

Sve je učestalije konzumiranje sintetičke droge "crystal meth" koja vrlo brzo uzrokuje ovisnost. Ova droga je dugo bila svedena samo na Češku i Slovačku. Sada je ima u Njemačkoj, na Kipru, u Grčkoj i Turskoj.

Još jedan primjetan trend je da se takozvane biljne droge, kao što je kanabis, pokušavaju dobiti i hemijskim putem.

Često takvi imitati puno jače djeluju nego originali. Ljekari ističu da je teško pronaći tragove ovakvih droga u krvi.

Kriminolozi upozoravaju da strategija EU u borbi protiv droge - nije jasna. Informativne kampanje nisu do sada donijele puno koristi.

Ono što se pokazalo korisnim jesu individualizovane kampanje, gdje su putem prikazivanja sudbine pojedinca koji je upao u vrtlog ovisnosti i koji priča svoju priču, postignuti dobri rezultati.

Tako je u Njemačkoj, navodi Deutsche Welle, broj onih koji uživaju kanabis - prepolovljen. Kanabis sada uživa "samo" pet posto mladih starosnog doba od 12 do 17 godina.