Svijet
0

Diskriminacija žena košta azijske zemlje skoro 80 milijardi dolara godišnje

FENA
Diskriminacija žena ograničavanjem pristupa školama, bolnicama i radnim mjestima košta zemlje azijsko-pacifičke regije skoro 80 milijardi dolara godišnje, saopćile su u srijedu Ujedinjene nacije.

"Azijsko-pacifička regija ostvarila je dobar napredak u smanjenju spolne diskriminacije u posljednjim godinama, ali zapanjujuće disproporcije i dalje su prisutne", navodi UN-ova ekonomska i socijalna komisija za Aziju i Pacifik (UNESCAP) u svom godišnjem izvještaju, javio je Reuters.

Umjesto što je postalo isključivo pitanje ljudskih prava, isključivanje žena s radnih mjesta donijelo je tim zemljama direktnu ekonomsku štetu, navodi se u izvještaju.

U Indiji, naprimjer, ukoliko bi se omjer žena koje rade podigao na nivo uporediv s onim u Sjedinjenim Državama, to bi povećalo godišnji bruto proizvod te zemlje za više od jedan posto, ili za 19 milijardi dolara, navodi se u izvještaju.

Malezija i Indonezija - obje većinski muslimanske zemlje - također bi mogle imati supštinske ekonomske koristi uvođenjem više žena u svoju radnu snagu, dodaje se u izvještaju.

Efekti u Kini bili bi, ipak, blaži jer je omjer žena koje rade ionako znatno viši nego u drugim zemljama regije.

Djevojčice u brojnim zemljama također teško stiču obrazovanje, dok je stopa ženskih učenika u osnovnim školama u nekim zemljama za 26 posto manja nego muških, navodi se u izvještaju.

Organizacija sa sjedištem u Bangkoku saopćila je da je glavni razlog lišavanja žena prilika kakve su dostupne muškarcima relativni manjak političke zastupljenosti.

"One nemaju glas u procesu donošenja odluka kod kuće ili u društvu, čak i u pitanjima koja su direktno vezana za njih. One su nemoćne intelektualno, materijalno i politički", navodi se u izvještaju.

Samo sedam zemalja u regiji ima parlamente u kojima su više od 20 posto zastupnika žene, navodi se u izvještaju. Novi Zeland je na vrhu liste s 28 posto.

Kako bi se popravila takva situacija, UNESCAP je dao četiri praktične preporuke za koje tvrdi da bi mogle dovesti do spolne rasvnoteže "uz minimum napora i troškova uzimajući u obzir da postoji političko obavezivanje na najvišem nivou".

  • Besplatno osnovno ovbrazovanje, blizini sela i sa školarinama i odvojenim toaletima za djevojčice.

  • Časovi obrazovanja odraslih za žene.

  • Uvođenje zakona koji garantuju prava ženama na istu osnovnu zdravstvenu zaštitu kao i muškarcima.

Pružanje besplatnih obroka sredinom dana za školsku djecu i specijalnih "nutricionističkih paketa" za trudnice.