Svijet
0

Diskreditacija slovenskog predsjednika u vezi afere s iscjeljiteljem?!

FENA
Janez Drnovšek
Janez Drnovšek
Savjetnik za vanjsku politiku slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka rekao je u četvrtak da je cilj objave podataka oko mogućih nepravilnosti u radu slovenske obavještajne agencije SOVA koja je navodno plaćala dolazak iscjelitelja koji je liječio predsjednika zapravo diskreditacija predsjednika države.

"Ne treba biti naivan, ta tema je nametnuta i usmjerena na predsjednika države, kako bi ga se preko medija i na druge načine pokušalo diskreditirati i kako bi mu se srušio ugled", rekao je Drnovšekov savjetnik za vanjsku politiku Ivo Vajgl u specijalnoj emisiji komercijalne televizijske postaje POP-TV.

Vajgl je ustvrdio da su neki podaci koji su sada odlukom vlade postali javni i prije toga bili posredovani medijima.

Lovro Šturm, ministar pravosuđa u vladi premijera Janeza Janše i voditelj skupine koja istražuje nepravilnosti u obavještajnoj agenciji to je zanijekao, rekavši da vlada nema razloga na taj način diskreditirati Drnovšeka budući da mu krajem godine ionako istječe predsjednički mandat, a djelovanje vladine skupine protumačio je potrebom da se djelovanje SOVA-e uskladi sa zakonskim rješenjima.

Slovenska vlada objavila je da je slovenska obavještajna agencija u vrijeme kad ju je vodio Iztok Podbregar, sadašnji Drnovšekov savjetnik za sigurnost, raspolagala ilegalnim gotovinskim fondom, a u srijedu je skinula oznaku tajnosti s nekih dokumenata kojima se sugerira da se jednom tim sredstvima financirao dolazak u Sloveniju indijskog iscjelitelja koji se bavi ayurveda medicinom i koji je liječio Drnovšeka.

Podbregar je u međuvremenu doveo u pitanje autentičnost svog potpisa na dokumentu kojim je odobrena isplata 900 eura za plaćanje avionske karte na liniji Frankfurt - Ljubljana za spomenutog iscjelitelja, rekavši da svoj potpis na objavljenim dokumentima ne prepoznaje i da je možda krivotvoren.

Šturm je za POP-TV izjavio da je nesumnjivo riječ o autentičnim dokumentima, te da bi se o cijeloj stvari morao izjasniti i predsjednik države. Drnovšek u četvrtak nije reagirao na optužbe, a aferu nastalu nakon objave dokumenata odbio je komentirati i premijer Janez Janša.

Kako su javili slovenski mediji, državno odvjetništvo u međuvremenu je deklasificirane dokumente koji bi mogli dovesti u pitanje integritet predsjednika države dostavila državnom odvjetništvu, a ono ih je dostavilo policiji. Glasnogovornik policije Drago Menegalija potvrdio je prijam dokumenata, ali je odbio komentirati predmet u ovoj fazi.