Nakon decenije života u tišini
28

VIDEO / Dirljivi trenutak kada gluha majka prvi put čuje glas sina

Klix.ba
Dawn Keim iz Teksasa je nakon više od decenije života u potpunoj tišini prvi put čula glas svog osmogodišnjeg sina, što je za 43-godišnjakinju bio iznimno emotivan trenutak.

Keim je sluh počela gubiti u 15. godini, usljed nasljednog genetskog poremećaja. Majka troje djece nije nikada mislila da će čuti glas svog najmlađeg sina, što je za nju bila veoma potresna činjenica.

No, sve se promijenilo prošlog novembra kada je Dawn u tv emisiji "Ljekari" dobila šansu da vrati sluh zahvaljujući eksperimentalnoj operaciji.

Otputovala je u Los Angeles, gdje su joj hirurškim putem u uho ugradili elektronički uređaj koji djelimično vraća sluh. Kvalitet zvuka nije jednak kvalitetu prirodnog sluha, ali pacijenti mogu čuti i razumjeti govor druge osobe te zvukove iz okoline kao što je muzika.

Nakon operacije, Dawn se ponovno vratila u tv emisiju "Ljekari", gdje je prvi put čula glas svog sina Ashera.

Prije operacije je priznala da se plaši tog trenutka.

"Ne bojim se operacije već onoga što ću čuti. U svojoj glavi ja čujem glas svog sina, iako znam da u stvarnosti to nije tako. Moguće da se plašim kako će njegov glas zvučati u usporedbi s onim što sam zamislila", kazala je Dawn.

Kada je došao taj trenutak, Asher je stao iza svoje majke i kazao "Hej, mama, čuješ li me?", na što je ona odgovorila "Da", a nakon toga su se oboje rasplakali.

Dječak je priznao da je oduševljen što ga majka može čuti.