Svijet
290

Dirljiva ispovijest oca: Kako sam zavolio kćerku koju nisam želio

Klix.ba
Heath White, pilot i FBI agent iz Teksasa u SAD-u, u brutalno iskrenom intervjuu ispričao je kako je zavolio kćerku sa Downovim sindromom nakon što je suprugu prisiljavao da abortira kada je saznao da nosi dijete s Downom.

Pet godina nakon rođenja, kćerka Paisley je, kaže White, njegovo "svjetlo u tami" i inspiracija za njegovu porodicu. No, nije se uvijek tako osjećao. Kada je 2007. godine saznao da supruga Jennifer nosi bebu s Downovim sindromom, to je narušavalo njegovu sliku savršene porodice.

U izjavi za ESPN, White je kazao da je uvijek težio za savršenstvom, a nerođena kćerka je "prijetila" da sve to uništi.

"Moja glavna briga je bila šta će ljudi misliti i kako će gledati na mene. Pitao sam se koja je slabost u meni prouzrokovala sve to. Kada mi se rodilo dijete sa Downovim sindromom, osjećao sam se bukvalno kao da umirem . Uradio sam sve što sam mogao da natjeram Jennifer da abortira i nisam joj pružio podršku kada joj je to trebalo", priča White.

Za Jennifer je to bilo veoma traumatično iskustvo, ljubav njenog života nije želio dijete koje ona nosi, ali je, unatoč tome, bila spremna na sve.

Paisley je rođena 16. marta 2007. godine, a White je priznao da prema djevojčici nije osjećao ništa. Nekoliko mjeseci nakon njenog rođenja shvatio je da se Paisley ne razlikuje od bilo kojeg djeteta.

"Sjećam se trenutka kada se sve promijenilo. Držao sam je i golicao, a ona se kikotala. Njen smijeh i pokušaji da me odgurne odjednom su mi otvorili oči, shvatio sam da ona reaguje, kao što to rade druga djeca, a jedina razlika je u tome što je to malo dijete koje držim, moje dijete", kaže White.

Tog trenutka je shvatio da želi svima pokazati koliko je ponosan otac. Čak se vratio takmičarskim utrkama koje je prekinuo nakon njenog rođenja. Shvatio je da je to nešto što mogu zajedno raditi, on da trči i gura nju u specijalnim kolicima. Od tada su osvojili brojne medalje.

Kada je Paisley imala 18 mjeseci, White je počeo svojoj kćerci da piše pismo. Kaže kako je svjestan da bi je njegove riječi jednog dana mogle povrijediti, ali se nada da će joj pokazati koliko je voli.