Margaret Chan
0

Direktorica WHO-a primila cjepivo protiv nove gripe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan konačno je primila cjepivo protiv svinjske gripe, objavila je u utorak ova agencija Ujedinjenih naroda.

Chan je cjepivo primila 30. decembra, dan nakon što je na konferenciji za novinare priznala da još nije stigla to učiniti zbog poslovnih putovanja i drugih obveza, prenio je Reuters.

"Ona se osjeća vrlo dobro, radi i veoma je zaposlena kao i obično", izjavila je glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib, dodavši da će "svinjska gripa biti s nama još nekoliko mjeseci".

Virus nove gripe H1N1 se dosad raširio na 208 država i teritorija. Prema službenim podacima od njega je diljem svijeta umrlo 12.220 ljudi, ali pravi broj umrlih je sigurno znatno veći i bit će poznat možda tek kroz dvije godine.

Margaret Chan je prošle sedmice izjavila da će prva pandemija u više od 40 godina trajati još šest do 12 mjeseci. Ona je pozvala na stalnu opreznost, napominjući da su pod najvećim rizikom od nove gripe trudnice, mladi ljudi i hronični bolesnici, kao što su astmatičari.

Tokom ove sedmice trebalo bi da Azerbajdžan i Mongolija, kao prve među zemljama u razvoju, prime donaciju cjepiva protiv nove gripe A (H1N1), naglašava Chaib.

Dosad je šest farmaceutskih kompanija i 14 industrijaliziranih zemalja najavilo da će osigurati gotovo 190 miliona doza cjepiva protiv virusa H1N1, kao poklon za ukupno 95 zemalja u razvoju.