Prijeti mu 25 godina zatvora
0

Direktor MMF-a prebačen u zloglasni zatvor u New Yorku

Sarajevo-x.com
Dominique Strauss-Kahn (Foto: Reuters)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: Reuters)
Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn prebačen je u zloglasni zatvor Rikers Island. Optužen je za seksualni napad na hotelsku sobaricu, pokušaj silovanja i nezakonito zatvaranje.

Izvršni direktor MMF-a uhapšen je u subotu u New Yorku dok je čekao da avion poleti, pod optužbom da je u hotelskom apartmanu pokušao silovati sobaricu.

Protiv njega postoji sedam tačaka optužbe i ukoliko bude proglašen krivim mogao bi se suočiti s kaznom zatvora do 25 godina.

Njegov advokat izrazio je razočarenje odbijanjem kaucije, ali je istakao da će njegov klijent biti oslobođen.

"Bitka je tek počela", kazao je advokat Benjamin Brafman, prenosi BBC.

Bivši francuski ministar Strauss-Kahn smješten je u zatvor koji se nalazi periferiji New York Cityja i koji je "dom" brojnim okorjelim kriminalcima.

Saopćeno je da će na izvršnog direktora čuvari motriti 24 sata dnevno, zbog njegove sigurnosti.

Tužitelji su istakli da ovo nije prvi put da Strauss-Kahn bude umiješan u ovakav incident, te su istakli da je on nakon počinjenog djela pokušavao pobjeći iz zemlje.

Međutim, advokat Brafman je to negirao napomenuvši da je njegov klijent žurio na jedan poslovni ručak i da je čak zvao hotel kada je shvatio da ga je zaboravio.

Očekivao namještaljku

Inače, Dominique Strauss-Kahn izjavio je prije tri sedmice u intervjuu, koji je dao francuskom dnevniku Liberation, da može očekivati namještaljku zbog svoje slabosti prema ženama bude li se kandidirao za predsjednika Francuske, prenijela je u ponedjeljak web stranica Business Insider.

Izvršni direktor MMF-a je rekao da pred sobom kao eventualnim predsjedničkim kandidatom socijalista vidi tri glavna izazova - novac, žene i činjenicu da je Jevrej - i upravo tim redoslijedom, naveo je američki Business Insider.

U intervjuu obavljenom 28. aprila on je, međutim, najviše govorio o jednom izazovu - o ženama. "Da, volim žene, pa šta? ... Godinama se priča o velikim slikama sa orgija, ali ih nisam nikada vidio. Neka ih pokažu!" - rekao je Strauss-Kahn.

On je, navodi se, napomenuo kako može zamisliti da bi mu se zbog njegove slabosti prema ženama mogla postaviti zamka.

Strauss-Kahn je najprije u intervjuu opisao scenu koju je imao u muškom toaletu, tokom jednog međunarodnog samita, s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, od koga je, kako kaže, zatražio da prestane s prljavim trikovima u vezi s njegovim privatnim životom.

Strauss-Kahn je, zatim, kao primjer, zamislio situaciju u kojoj bi nekoj ženi bilo obećano da će dobiti pola miliona ili milion eura ako ispriča da ju je on silovao na parkiralištu.

Mogući kandidat za predsjednika Francuske

Na Strauss-Kahna se u Francuskoj dosad gledalo kao na najizglednijeg kandidata socijalista na predsjedničkim izborima iduće godine i kao na nekoga ko ima šanse da pobijedi predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Strauss-Kahn je bivši profesor ekonomije koji je 1980-ih ušao u politiku kao ministar finansija. On je 2007. godine već bio tražio da bude kandidat socijalista, ali su se socijalisti opredijelili za Segolene Royal, koja je završila na trećem mjestu.

Iste godina, uz podršku novog predsjednika Francuske, Strauss-Kahn je došao na čelo MMF-a, što su mnogi protumačili i kao manevar Sarkozyja da neugodnog protivnika drži što dalje od Francuske.

Strauss-Kahn (62) već je imao skandal 2008. godine zbog veze sa Piroskom Nagy, koja je bila viša dužnosnica u odjelu MMF-a za Afriku. Nakon što je u MMF-u otvorena istraga, Nagy je napustila MMF i prešla u Evropsku banku za obnovu i razvoj.