Konferencija o klimi
0

Direktor Greenpeacea razočaran Kopenhagenom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rezultat konferencije o klimi u Kopenhagenu pun je "tako velikih rupa da bi ih se moglo preletjeti avionom Air Force One" američkog predsjednika, sa žaljenjem je izjavio izvršni direktor ekološke organizacije Greenpeace Kumi Naidoo u razgovoru za Spiegel Online.

Južnoafrikanac je kazao da je "duboko razočaran" rezultatima samita i založio se za "nove oblike mirne civilne neposlušnosti" u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, čak i ako "treba napuniti zatvore zbog toga".

Naidoo je kritizirao Sjedinjene Američke Države koje "imaju političku volju da izdvoje milijarde dolara za spas banaka i premija za bankare", umjesto da se bore protiv klimatskog zagrijavanja.

"Već gubimo ljudske živote zbog klimatskih promjena", kazao je on i dodao: "Neću da se vratim kući za Božić, gledam uplakanu kćerku i kažem joj da smo se borili i izgubili njenu budućnost".

Mali sporazum zaključen u Kopenhagenu poziva industrijske zemlje i zemlje u razvoju da pismeno potvrde svoje obaveze za smanjivanje stakleničkih plinova do kraja januara. Ovim dogovorom su prvi put obuhvaćeni veliki zagađivači, razvijene zemlje i zemlje u razvoju u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, ali sa smanjenim ambicijama i bez obavezujućeg okvira.