Svijet
0

Direktor Fukushime zbog bolesti napušta radno mjesto

FENA
Masao Joshida (Foto: Reuters)
Masao Joshida (Foto: Reuters)
Direktor nuklearne centrale Fukushima Masao Joshida, koji je bio na svom radnom mjestu otkako je 11. marta došlo do katastrofe u centrali, odlazi s dužnosti iz zdravstvenih razloga, saopćila je u ponedjeljak kompanija Tokyo Electric Power (Tepco), ali nije precizirala vrstu direktorove bolesti.

Yoshida (56) će zadržati mjesto u jednom odjelu Tepcoa, ali neće više biti direktor atomskog kompleksa uništnog u cunamiju i potresu koji su prije osam mjeseci pogodili sjevernoistočni dio arhipelaga.

Zamijenit će ga od 1. decembra Takeshi Takahashi (54), koji je do sada rukovodio nuklearnim postrojenjima, javio je AFP.

Yoshida, koji je nakon katastrofe bio u Fukushimi, proživio je najgore momente i radio u ekstremnim uvjetima.

U intervju datom 12. novembra novinarima kojim je bilo dozvoljeno da prvi put uđu u unutrašnjost centrale, Yoshida je povjerio kako je više puta mislio da će umrijeti.

Tepco je priznao da je nekoliko ljudi koji su radili u centrali ozračeno preko dozvoljenih granica, ali da nije bilo smrtnih slučajeva zbog zračenja.

Tri radnika su umrla nakon nesreće, ali iz drugih razloga, kao i dva zaposlenika, koji su izgubili život u potresu i cunamiju iza kojih je ostalo 19.500 mrtvih i nestalih u uništenoj regiji.