Svijet
59

Direktor FBI-ja: Preko web kamere stavljam ljepljivu traku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Hakeri, bez obzira da li imali dobre ili loše namjere, do savršenstva su razvili sposobnost upada u računare, smartphone, tablete i druge slične uređaje i sisteme. Ipak, ni najsposobniji cyber provalnik ne može zaobići jednu prepreku – komad samoljepljive trake.

Ova činjenica došla je u fokus javnosti nakon što je sam direktor američkog Federalnog biroa za istrage (FBI) James Comey priznao da preko svoje web kamere stavlja crnu samoljepljivu traku kako bi spriječio potencijalne hakere u špijuniranju njegovog doma.

Prirodno, u online svijetu je uslijedila burna rasprava oko toga da li je Comey paranoičan ili jednostavno ima pravo.

Još od kada je Edward Snowden objavio dokumente koji navodno potvrđuju da FBI ima sposobnost upada u privatne računare i korištenja web kamera, strah od Velikog brata dobio je utemeljenje.

S druge strane, sa narcisoidnošću graniči ideja kako državnu vlast zanima izgled doma prosječnog građanina ili da neki službenik agencije za istrage potajno upražnjava svoj voajerski duh.

Sam Comey smatra kako društvo mora pristati na određeni stepen nadzora kako bi država bila sigurna, ali podsjeća da čini određene radnje kako bi spriječio potencijal invazivnog nadzora putem web kamere na laptopu.