Svijet
0

Direktor državne sigurnosti Litvanije dao ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Direktor državne sigurnosti Litve Povilas Malkauskas podnio je ostavku zbog skandala oko tajnih zatvora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) na litvanskoj teritoriju i tu ostavku prihvatila je predsjednica države Dalia Grybauskaite.

U saopćenju iz kabineta predsjednice Litvanije u ponedjeljak nisu komentirani razlozi podnošenja ostavke.

"On je zatražio da ga se razriješi dužnosti", rekao je novinarima predstavnik za medije predsjednice Linas Balsis, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

Da je ostavka Malkauskasa povezana s tajnim zatvorima CIA-e, potvrdio je šef parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i odbranu Arvidas Anusauskas, rekavši da je to jedan od razloga.

Ostavku Malkauskasa predsjednica države prenijet će parlamentu koji će glasati o tome.

Američka TV ABC javila je krajem augusta da je CIA imala nekoliko godina svoje tajne zatvore u blizini glavnoga litvanskoga grada Vilniusa.

Prema toj televiziji, CIA je tamo držala osam pripadnika Al-Qaide uhapšenih nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine kada je poginulo skoro 3.000 ljudi.

Povodom tih tvrdnji u Litvaniji je formirana parlamentarna komisija koja će rezultate svoje istrage saopćiti do 22. decembra, navela je ruska agencija.