Hillary Clinton
0

"Direktni pregovori Izraelaca i Palestinaca 2. septembra u Washingtonu"

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
SAD su pozvale izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa da 2. septembra u Washingtonu započnu direktne mirovne pregovore, izjavila je državna tajnica Hillary Clinton.

"U ime američke vlade pozvala sam Netanyahua i Abbasa da se 2. septembra sastanu u Washingtonu kako bi ponovo pokrenuli direktne pregovore radi rješenja svih pitanja konačnog statusa, a koji mogu, vjerujemo, biti završeni u roku od godinu dana, izjavila je Clinton na konferenciji za štampu.

Ona je dodala da SAD dijele privrženost premijera Netanyahua i predsjednika Abbasa dvodržavnom rješenju koje može da osigura sigurnost i dostojanstvo Izraelcima i Palestincima.

"Dok se krećemo naprijed, značajno je da aktivnosti svih strana pomažu unapređenju našeg napora, a ne da ga ometaju. Bilo je teškoća u prošlosti, bit će ih pred nama. Bez sumnje, naići ćemo na više prepreka", rekla je ona.

Clinton je precizirala da je predsjednik Barack Obama pozvao egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i jordanskog kralja Abdullaha da prisustvuju pregovorima, uzevši u obzir njihovu ključnu ulogu u ovom naporu.

Obama će najprije 1. septembra imati odvojene razgovore s četiri lidera, a nakon toga zajedničku večeru, na koju je pozvan i Tony Blair, kao predstavnik bliskoistočnog diplomatskog Kvarteta (SAD, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije).

Hillary Clinton je pozvala Netanyahua i Abbasa da se narednog dana (2. septemrba) sastanu u State Departmentu na trilateralnom sastanku kako bi pokrenuli direktne pregovore.

"Kao što smo ranije rekli, ovi pregovori trebalo bi da se obavljaju bez preduslova, da ih odlikuje dobra vjera i riješenost da se postigne uspjeh, što će donijeti bolju budućnost narodima regije", rekla je Clinton.

Ona je dodala da će neprijatelji mira nastojati da poraze i skrenu ove pregovore.

"Tražim, međutim, od strana da izdrže, da krenu naprijed i u teškim vremenima i da nastave rad na postizanju trajnog i pravednog mira u regionu", istakla je Clinton.