ICTY
0

Direktan prenos početka suđenja Karadžiću

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću počeće u ponedjeljak, 26. oktobra, uvodnom riječju Tužilaštva, koja će biti nastavljena u utorak popodne, saopštila je danas portparol sudskog dijela Haškog tribunala Nerma Jelačić.

Ona je dodala da će početak suđenja biti prenošen direktno, bez polučasovnih odgađanja, kao što je to u Tribunalu uobičajeno za sjednice koje nisu prvo pojavljivanje optuženog pred sudom i za objavljivanje presude.

Proces će se zatim nastaviti u narednoj sedmici, kada će sud saslušati uvodnu riječ odbrane, odnosno optuženog koji je odlučio da se sam brani od optužbi za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. 

Tužilaštvo je ranije zatražilo dva dana za uvodno izlaganje, a Karadžić je tražio da mu se odobri isto vrijeme. 

Prema danas objavljenom dokumentu, prve svjedoke tužilaštvo će izvesti 9. novembra. 	Prvi svjedok, kako je ranije najavljeno, biće osoba kojoj je dodijeljena šifra KDZ 263, drugi svjedok na listi je Sulejman Crnčalo, za trećeg je navedena takođe samo šifra KDZ 064. 

Među prvim svjedocima tužilaštva je i Herbert Okun, nekadašnji zamjenik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju. Okun se kao svjedok pojavljivao i na drugim suđenjima u Hagu, među kojima su i suđenje bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, te nekadašnjem visokom funkcioneru RS i Srpske demokratske stranke Momčilu Krajišniku. 

Karadžić  je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH, od 1992. do 1995. godine.