Svijet
0

DIP objavio izvještaj o privremenim i neslužbenim izbornim rezultatima; HDZ-u 66 mandata, SDP-u 56

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske objavilo je danas Izvješće o privremenim i neslužbenim rezultatima parlamentarnih izbora za svih 12 izbornih jedinica, po kojemu će najviše, 66 mandata u šestom sazivu Hrvatskog sabora imati HDZ (61 mandat iz Hrvatske i pet iz dijaspore), a slijedi SDP s 56 mandata – u novom sazivu Sabora sjedit će 153 zastupnika.

Konačne službene rezultate hrvatskih parlamentarnih izbora DIP će objaviti nakon ponovljenih izbora na trima biračkim mjestima te isteka žalbenih rokova, ali ti rezultati neće utjecati na diobu mandata prema stanju do danas u 9 sati na koje se odnose DIP-ovi privremeni i neslužbeni izborni rezultati.

Nakon što je obrađeno svih 265 biračkih mjesta u XI. Izbornoj jedinici, onoj za dijasporu, DIP je izvijestio da je prema izbornim rezultatima HDZ osvojio 81,92 posto glasova što mu donosi pet mandata.

Glasovanju u dijaspori pristupilo je 22,32 posto birača, ili njih 90.402 od ukupno 404.950 koliko ih je na popisu birača. Važećih je listića bilo 99,17 posto.

S u Hrvatskoj osvojenim 61 mandatom, HDZ će i u šestom sazivu Sabora imati najviše zastupnika, njih 66.

Slijedi SDP koji je osvojio 56 mandata, koalicija HSS-HSLS s ukupno osam zastupničkih mjesta, HNS sedam, regionalne stranke IDS i HDSSB osvajaju po tri mandata, a HSP i HSU po jedan mandat.

U novom sazivu Sabora sjedit će i osam zastupnika nacionalnih manjina.

DIP je danas Izvješće o privremenim i neslužbenim rezultatima izbora dostavio predsjednicima Republike, Vlade i Sabora.

Konačne službene rezultate izbora DIP će objaviti nakon ponovljenih izbora na dva biračka mjesta u Zadru i jednom u Negoslavcima koji će se održati 9. prosinca.

Nakon isteka žalbenog roka od 48 sati teče dvadesetodnevni Ustavom propisani rok za konstituiranje Sabora, što je preduvjet za formiranje vlade.