Nakon više od dva mjeseca
0

Dio rudara želi izaći posljednji kako bi ušli u Guinnessovu knjigu rekorda

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dio čileanskih rudara želi ostati posljednji prilikom operacije spašavanje radi želje da uđu u Guinnessovu knjigu rekorda, donosi The Washington Post.

Čileanski ministar zdravstva Jaime Manalich je prilikom razgovora s rudarima istaknuo kako je dio njih izrazio želju da iz rudnika izađu posljednji što je nazvao "prekrasnim činom solidarnosti". Ipak, rudari su kasnije rekli spasiocima da je pravi razlog borba da se izađe posljednji iz rudarskog okna kako bi ušli u Guinnessa. Naime, mnogi smatraju kako je ovo zatočavanje u rudniku jedan od onih rekorda koji se neće dugo srušiti.

Inače, rasprava o ulaženju u Guinnessovu knjigu rekorda postala je moguća nakon što su spasilačke ekipe prije nekoliko dana napokon probile tunel do 33 zatočena rudara. Do podzemne komore koja se nalazi na 700 metara, a u kojoj se nalaze rudari, iskopan je tunel koji je dao nadu kako će rudari iz rudnika izaći živi i zdravi. Zatočenici su nakon 66 dana ugledali danje svjetlo, ali akcija spašavanja nije još uvijek mogla početi, prenose u ponedjeljak agencije.

Nakon što je probijen tunel, spasioci su ga počeli osiguravati kako prilikom akcije spašavanja ne bi došlo do urušavanja. Video snimke poslane tunelom pregledavala je ekipa geologa koja je utvrdila kako je tunel napravljen u čvrstoj stijeni te da je mala mogućnost urušavanja. Ipak, kako postoji dosta zavoja u tunelu, krenuti će se u u učvršćavanje željeznim šipkama da kapsule kojima će se rudari izvlačiti ne bi udarile u tunel i urušile ga. Ukoliko se sve bude odvijalo po planu prvi rudari bi na površinu mogli izaći u srijedu ujutro. Rudari su u zarobljeni od 5. augusta.