Svijet
0

Dilma Rousseff prva predsjednica Brazila

SRNA
Dilma Rousseff (Foto: AP)
Dilma Rousseff (Foto: AP)
Kandidatkinja vladajuće Radničke partije Dilma Rousseff izabrana je za novu predsjednicu Brazila čime je postala prva žena na toj funkciji u historiji zemlje.

Vrhovni izborni sud saopštio je da je Rousseff nasljednica njenog političkog mentora i aktuelnog veoma popularnog predsjednika Brazila Luiza Inacija Lule da Silve, javila je agencija AP.

Rousseff, koja zvanično preuzima dužnost 1. januara naredne godine, pobijedila je nakon obećanja da će se držati politike koja je izvukla milione iz siromaštva i učinila Brazil jednom od svjetskih najdinamičnijih ekonomija.

Ona je osvojila 55,2 posto važećih glasova u odnosu na 44,8 posto koliko je dobio opozicioni kandidat Jose Serra poslije 91 posto prebrojanih glasova, saopštile su brazilske izborne vlasti, javila je agencija Reuters.

Agencija navodi da je vođstvo Rousseffove toliko da je statistički nemoguće da ga Serra dostigne.

Životni put Dilme Rousseff (62) vodio je od robijaša do samog političkog vrha Brazila. 

Kao ćerka bugarskog emigranta još u mladosti je prihvatila socijalističke ideje i, poslije vojnog puča 1964. godine, priključila se urbanoj gerili koja se borila protiv pučista.

Zbog svojih političkih aktivnosti, 1970. godine je završila u zatvoru, gdje je provela dvije godine i bila podvrgnuta mučenju.

Politički život nastavila je početkom osamdesetih prošlog vijeka kada učestvovala u obnavljanju Brazilske radničke partije.

Na putu do kandidatkinje za predsjednicu Brazila, prošla je pozicije poslanice, kandidatkinje za gradonačelnicu Porto Alegrea i šefice kabineta dosadašnjeg predsjednika Da Silve.

Prije izbora Rousseff je obećala da će, ukoliko bude izabrana, od 1. januara 2011. godine kada ističe mandat dosadašnjeg predsjednika, nastaviti započeti razvoj države i ekonomski program predsjednika Lule de Silve koji se zasniva na otvorenoj tržišnoj ekonomiji i potrošnji u cilju jačanja proizvodnje i sve većeg izdvajanje za socijalna davanja.