Životni put predsjednice Brazila
0

Dilma Rousseff: Od gerilke u bijegu do predsjednice

Sarajevo-x.com
Dilma Rousseff (Foto: AP)
Dilma Rousseff (Foto: AP)
Prva žena predsjednik Brazila, Dilma Rousseff, kao djevojčica pedesetih godina je sanjala da postane balerina. Ipak, šezdesetih godina, u vrijeme pojave brutalnog vojnog režima u njenoj zemlji, morala je donijeti tešku odluku.

Kao kćerka obrazovanog bugarskog doseljenika pohađala je katoličku školu, gdje je učila svirati klavir i govoriti francuski. Međutim, kao pripadnica ljevičarske gerile 1969. je vjenčanicu zamijenila pridruživanjem urbanoj gerili i odlaskom u podzemlje, gdje je koristila lažna imena Luiza, Wanda i Estela.

Bila je prepoznatljiva po kratkoj kosi i debelim naočalama. Postala je jedan od najtraženijih brazilskih bjegunaca i optuživana za različite subverzije.

Novinaru magazina "Istoe" 2008. je ispričala kako je 1970. konačno uhapšena i prisiljavana da otkrije tajne. Kao zatvorenica je dvije godine provela u zatvoru, gdje je podvrgnuta mučenju.

"Davali su mi elektrošokove, mnogo njih", povjerila se Rousseff. "Krvarila sam, ali sam izdržala. Nisam im rekla ni gdje živim."

Nakon 1972. bilo joj je zabranjeno uplitanje u politiku.

S povratkom demokratije, sredinom osamdesetih godina, Rousseff se počela baviti političkim aktivnostima, prvo u saveznoj državi Rio Grande do Sul, a kasnije i na drugim pozicijama, aktivno učestvujući u obnavljanju Brazilske radničke partije.

Na putu do kandidatkinje za predsjednicu Brazila prošla je pozicije poslanice, kandidatkinje za gradonačelnicu Porto Alegrea i šefice kabineta dosadašnjeg predsjednika Da Silve.

Negirala je navode kako zna rukovati puškom AK-47 i kako je počinila mnoga krivična djela. Sve to nazvala je "legendom".

U toku svoje oficijele kampanje bivši predsjednik Brazila, Luiz Inacio "Lula" da Silva, kazao je da Rousseff nema razloga da se izvinjava zbog nečega iz svoje prošlosti.

"Jedan dio Dilmine životne priče podsjeća me na Nelsona Mandelu", kazao je Lula.

Novoj predsjednici 2009. dijagnosticiran je limfom, ali je nakon višemjesečnih hemoterapija pred kamerama pobjedonosno bacila svoju periku i izjavila da je izliječena.

Rousseff ima 62 godine, diplomirana je ekonomistica, razvedena je i ima jednu kćerku. U toku svog mandata obavezala se da će raditi na daljoj demokratizaciji Brazila, te ekonomskom razvoju države koji je započeo njen prethodnik.

Posao predsjednika Rousseff će preuzeti 1. januara. Komentarišući titulu "čelične dame", koju joj pripisuju mediji, kazala je: "Voditi brigu o vlasti ponekad je kao biti majka. Morate tražiti rezultate."