Svijet
0

Diktatori koji su doživjeli Sadamovu sudbinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Neki od svjetskih diktatora preživjeli su kraj svoje vladavine, ali je nad drugima, kao i nad Sadamom Huseinom, izvršena smrtna kazna ili su bez suđenja bili likvidirani.

Jedan od njih je i rumunski predsjednik Nikolae Čaušesku koji je čvrstom rukom 24 godine vladao zemljom što je koštalo života više hiljada njegovih zemljaka.

Čaušesku i njegova supruga Elena streljani su decembra 1989. godine, nekoliko dana nakon obaranja njegovog režima u narodnoj pobuni na osnovu presude prekog suda. Snimci pogubljenja danima su puštani na nacionalnoj televiziji, podsetila je u subotu agencija DPA.

Kada su u pitanju evropske zemlje još je jedino Benito Musolini, fašistički lider Italije i saveznik Hitlera, doživjeo istu sudbinu.

Italijanski partizani streljali su Musolinija i njegovu ljubavnicu, koje su uhvatili u bjekstvu. Njihova tijela, okačena na mesarske kuke kasnije su bila javno izložena.

Hitler bi vjerovatno bio osuđen na smrt zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na osnovu više od šest miliona ubijenih Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, da sam sebi nije oduzeo život pred sam kraj rata aprila 1945. godine.

Smrtna kazna je, međutim, zadesila mnoge afričke diktatore.

Predsjednika Demokratske Republike Kongo Lorena Kabilu ubio je januara 2001. njegov tjelohranitelj, što se dogodilo aprila 1999. godine i Ibrahimu Bareu Mainasari, lideru Nigera.

Kada je brutalna vladavina liberijskog vođe Samjuela Doa okončana 1990. godine, on je bio mučen do smrti.

Fransisko Masias Nguema augusta 1979. godine nasilno je smjenjen poslije 11 godina nasilne vlasti u Ekvatorijalnoj Gvineji. Uhvaćen je u bjegstvu i mjesec dana kasnije pogubljen.