Meteoritska groznica
0

Dijelovi meteorita iz Rusije mogli bi vrijediti 40 puta više od svoje težine u zlatu

Klix.ba
Meteor koji je eksplodirao iznad ruske regije Čelabinsk, stvorio je udarni val koji je povrijedio stotine ljudi i prouzrokovao štetu višemilionskog iznosa. Dezintegrirajuća vatrena kugla rasula je svoje djeliće duž planine Ural, a istraživači tvrde da su već sakupili neke, piše io9.

Naučnici nisu jedini koji su zainteresirani za dijelove svemirskog kamenja - lovci na meteorite nagrnuli su na Ural u potrazi za bogatstvom. Mediji su čitav događaj prozvali "meteoritskom groznicom".

Jedan svemirski entuzijast, amater, sakupio je ostatke za koje se smatra da vrijede više od 66 hiljada rubalja (blizu 2.200 dolara) po gramu - što bi bilo 40 puta više nego da se sastoje od čistog zlata, javio je Reuters.

"Još uvijek je teško odrediti cijenu... Što je manje meteorita otkriveno, njihova cijena je viša", izjavio je Dmitry Kachkalin, član ruskog Udruženja amaterskih ljubitelja meteorita. Meteoriti su dijelovi meteora koji su pali na zemlju.

Naučnici na Uralskom federalnom univerzitetu prvi su objavili značajnije pronalaske - 53 mala crna objekta, nalik na kamenje, pronađena oko jezera Čebarkul, u blizini Čelabinska. Testovi su potvrdili da se radi o dijelovima meteorita.

Dijelovi su prečnika od samo pola do jednog centimetra, ali naučnici kažu da je moguće da su veći primjerci pali u jezero, na kojem se otvorio krater u ledu širok osam metara, odmah nakon eksplozije na nebu.

Vezani članci