Svijet
0

Die Welt: Nikolić dao ostavku, Zapad odahnuo

FENA
Tomislav Nikolić; Foto: Reuters
Tomislav Nikolić; Foto: Reuters
Predsjednik srbijanskog parlamenta Tomislav Nikolić iz "ultranacionalističke radikalne partije" podnio je ostavku i time otvorio put za formiranje vlade, piše u ponedjeljak njemački Die Welt ocjenjujući da je takav razvoj situacije izazvao olakšanje na Zapadu.

''Buduću vladu Srbije ponovno bi mogao voditi dosadašnji premijer Vojislav Koštunica'', piše Welt dodajući da je predsjednik Srbije Boris Tadić, čija je Demokratska stranka (DS) druga najjača partija u parlamentu koja će dobiti najviše ministara, ''umjerenog nacionalista'' Koštunicu već predložila kao budućeg šefa vlade.

List podsjeća da je Nikolić prije nekoliko dana izabran za predsjednika srbijanskog parlamenta i naglašava da su evropski predstavnici uvjetovali obnovu pregovora o bliskijim odnosima s Evropskom unijom (EU) stvaranjem demokratske vlade.

Povodom Nikolićeve ostavke list piše da je on u svom govoru oštro kritizirao Zapad i rekao kako je njega na to mjesto narod izabrao, a da njegovi politički protivnici moraju ''moliti Washington i Bruxelles'' da bi ga smijenili.

List također piše da se vrh demokratskih partija u petak, nakon višemjesečnog ''hrvanja'' saglasio da DSS, DS i G-17 stvore vladu bez radikala.