Svijet
0

Dick Cheney u posjeti Afganistanu

FENA
Američki potpredsjednik Dick Cheney doputovao je u Afganistan u četvrtak kako bi dao podršku krhkoj vladi te zemlje dok se suočava s rastućom prijetnjom militanata iz al-Qaide i talibana.

Cheney je doputovao u afganistansku prijestonicu iz Omana i odmah je otišao u predsjedničku palaču kako bi se sastao s predsjednikom Hamidom Karzaijem, javio je AP.

Novinarima nije bilo dopušteno da objave Cheneyevu posjetu dok nije sigurno stigao u Kabul.

Više od 8.000 ljudi poginulo je u Afganistanu u prošloj godini, čineći je najpogibeljnijom godinom od američke invazije iz 2001. u kojoj je svrgnut tvrdokorni talibanski režim nakon terorističkih napada 11. septembra te godine. Vjeruje se da se Osama bin Laden krije u nepristupačlnom planinskom području duž afganistansko-pakistanske granice.

"Predsjednik je zatražio od potpredsjednika da se sastane s predsjednikom Hamidom Karzaijem uoči samita NATO-a na kojem će se raspravljati o demokratskom napretku u Afganistanu, kao i o poslu koji leži pred nama, posebno na jugu zemlje", izjavila je Cheneyeva glasnogovornica Lea Ann McBride.

Kazala je da će Cheney razgovarati s Karzaijem o načinima na koji SAD može nastaviti pomagati Afganistanu da postane prosperitetnija i stabilnija zemlja. Također se očekuje da se američki potpredsjednik sastane s vojnicima smještenim u Afganistanu.