SAD
0

Dick Cheney opravdava metode ispitivanja terorista

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney izjavio je u četvrtak da su "pretjerane" metode ispitivanja, koje su se koristile nad navodno teškim teroristima, spasile tolike američke živote.
  • Bio sam i ostajem pristalica našeg programa "pretjeranog" ispitivanja. Te tehnike ispitivanja koristile su se nad zatvorenicima, nad kojima mnoge druge metode nisu uspjele, prenosi AFP.

  • Kritike naše politike nastoje da nam održe lekciju o temi da je potrebno biti u skladu s američkim vrijednostima, rekao je on, "ali nijedna od vrijednosti koje su drage Amerikancima ne primorava zvaničnike državnih službi da žrtvuju svoje nevine živote da bi se suzdržali stvari koje se ne sviđaju jednom zarobljenom teroristi".

Cheney, koji je bio jedan od velikih pobornika kontroverznih praksa ispitivanja, koje se poistovjećuju s mučenjima, govorio je u četvrtak nakon predsjednika Obame o nacionalnoj sigurnosti.

Obama je ponovio svoju odlučnost da zatvori logor Guantanamo te da istovremeno brani sigurnost Amerikanaca i velike američke vrijednosti, smatrajući da jedno bez drugoga ne ide.