Svijet
0

Dick Cheney danas na promjeni 'pacemakera'

FENA
Američkom potpredsjedniku Dicku Cheneyu danas će biti ugrađen novi 'pacemaker' jer je na sadašnjem potrebno zamijeniti baterije, objavio je u petak njegov ured.

Nakon redovitog godišnjeg pregleda u junu, liječnici su savjetovali zamjenu ugrađenog srčanog defibrilatora (ICD) jer je na postojećem trebalo zamijeniti baterije, navedeno je u saopćenju.

"U subotu ujutro, potpredsjednik će imati zakazani posjet liječnicima u Sveučilišnoj bolnici George Washington kada će mu zamijeniti ICD", rekla je Cheneyeva glasnogovornica Megan McGinn.

Cheney (66) je do sada imao četiri srčana udara, posljednji, blaži, u novembru 2000. godine, nakon dramatičnih predsjedničkih izbora, odlučenih ponovnim prebrojavanjem glasova na Floridi. Od 2001. ima ugrađen 'pacemaker', koji pomaže u regulaciji otkucaja srca.

Prošle subote, predsjednik SAD George W. Bush podvrgnut je redovitoj kolonoskopiji, pri čemu mu je uklonjeno pet manjih polipa koji su se na analizi pokazali benignima. Tokom dva sata koje je proveo pod anestezijom, odnosno oporavljajući se od nje, predsjedničke ovlasti bile su prenesene na potpredsjednika Cheneya.