Svijet
0

DiCarlo: Težak period u odnosima SAD-a i Srbije

FENA
Pomoćnica zamjenika američke državne tajnice za Evropu i Euroaziju Rosemary DiCarlo izjavila je da će zbog američkog priznanja nezavisnosti Kosova u narednom periodu odnosi između SAD-a i Srbije biti teški, ali da Washington želi dobre odnose s Beogradom.

"Moramo se suočiti sa činjenicom da će naredni period biti težak. Želimo održati dobre odnose sa Srbijom, s kojom smo historijski imali veoma dobre veze. Bili smo saveznici u dva svjetska rata, imamo brojne poslovne i veze u investicijama, međuljudske kontakte - imamo značajnu srpsku dijasporu u SAD-u. Za nas je veoma važno da nastavimo razvijati te veze", rekla je DiCarlo VoA-i.

Sjedinjene Države su priznale Kosovo u uvjerenju da status quo nije bio održiv i da je, nakon što dvije strane nisu mogle postići sporazum, plan Marttija Ahtisaarija najbolji put naprijed i najbolji način da se očuva stabilnost regije.

Na pitanje kakve će biti posljedice nezavisnosti Kosova na Balkanu, imajući u vidu brojnu albansku manjinu u Makedoniji i Crnoj Gori, i situaciju u Bosni i Hercegovini, DiCarlo je ocijenila da će nezavisnost Kosova "zapravo pomoći regiji da krene naprijed".

"Potrebno je da regija prevaziđe sukobr iz 1990-ih godina. Potrebno je da se okrene ka budućnosti koja je u euroatlantskim institucijama, što bi omogućilo svim zemljama, uključujući Srbiju, da ostvare napredak, posebno s ulaskom u Evropsku uniju", rekla je DiCarlo.