New York
0

Devetoro školaraca oboljelo od svinjske gripe

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Devetoro školske djece u New Yorku oboljelo je od ljudskog oblika svinjske gripe, objavile su u subotu gradske zdravstvene vlasti.

Njujorški povjernik za zdravstvo, Thomas Frieden rekao je na konferenciji za tisak da je u petak oko 200 djece iz jedne škole u četvrti Queens, kući otišlo bolesno.

"Za briseve uzete od devetoro djece u laboratoriju za javno zdravstvo je utvrđeno da se radi o ljudskom obliku svinjske gripe", rekao je Frieden, dodajući kako su ti nalazi na putu za Atlantu, gdje trebaju biti potvrđeni u Nacionalnom epidemiološkom centru.

Frieden je naglasio da su školske vlasti kontaktirale roditelje namjanje 100 oboljelih, koji su kazali da se radi o blagim simptomima i da se djeca već dobro osjećaju.

"Grad je dobro pripremljen, sve bolnice su opremljene i spremni smo ako se pokaže potreba za većim brojem uređaja za olakšavanje disanja", rekao je.

Frieden je istaknuo da su u ljekarnama raspoložive veće količine cjepiva protiv gripe.

Novi virus svinjske gripe se širi i ne može se spriječiti, objavile su u subotu američke zdravstvene službe, upozoravajući na pojavu novih slučajeva bolesti.

"Nakon pojave bolesti u velikom broju zajednica, čemu smo svjedoci, mislimo da epidemiju nije moguće spriječiti", ocijenila je Anne Schuchat iz uprave Američkog centra za nadzor i sprečavanje bolesti (CDC) na telefonskoj pres-konferenciji.

Američke zdravstvene službe objavile su u petak da su dijagnosticirale osmi slučaj svinjske gripe u ljudi, kod djeteta koje živi u Kaliforniji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u subotu objavila da virus svinjske gripe A/H1N1 "nedvojbeno ima pandemijski potencijal" te je pozvao zemlje u kojima se nije pojavio da pojačaju oprez. U glavnom gradu Meksika u subotu su zbog epidemije otkazane sve javne priredbe.

Američki centar za nadzor i prevenciju bolesti u Atlanti potvrdio je da su, osim slučajeva u New Yorku, zabilježena još dva oboljela u Kanzasu te devet u Kaliforniji i u Teksasu.