Svijet
44

Devetomjesečni dječak u Pakistanu optužen za pokušaj ubistva

Klix.ba
Dječak star tek devet mjeseci pojavio se na sudu u Pakistanu zbog optužbi da je planirao ubistvo.

Beba Muhammad Mosa Khan je također optužen i za to da je prijetio policiji, a tereti se i za "miješanje u državne poslove". Dječak se na sudu pojavio u naručju starijeg člana porodice, plakao je i držao flašicu, a pušten je uz kauciju.

Cijela porodica, njih 30, su uhapšeni i terete se zbog bacanja kamenja na rukovodioce plinare prilikom inspekcije u četvrti Ahata Thanedaran. Praktično se porodica tereti za pokušaj ubistva ljudi na koje su bacali kamenje. Policija ih je privela i podnijela izvještaj protiv svih njih, uključujući i dječaka, piše The Express Tribune.

Protiv djeteta će vjerovatno biti odbačena optužnica. Porodica ističe kako su kamenje bacali iz revolta jer nemaju električnu energiju u području gdje žive.

U početku sudija nije mogao odbaciti optužnicu protiv dječaka, jer je to bilo "izvan njegove nadležnosti", navode lokalni mediji. U međuvremenu je intervenirao ministar Shahbaz Sharif zbog podizanja optužnice protiv dječaka, pa je sudija tražio suspenziju inspektora koji je vodio slučaj.

Najniža starosna granica za krivičnu odgovornost u Pakistanu je inače 12 godina.