Svijet
19

Devetogodišnja djevojčica u borbi protiv dječijeg ropstva

Klix.ba
Vivienne Harr
Vivienne Harr imala je osam godina kada je počela raditi na borbi protiv dječijeg ropstva širom svijeta. Svoju misiju počela je prodajući limunadu kako bi prikupila 100.000 dolara i pomogla djeci koja su žrtve. Svaki dan, 365 dana, po kiši i suncu Vivienne je stajala na štandu i išla ka cilju.

"Suosjećanje je ništa bez akcije", rekla je djevojčica. Nakon 52. dana Viviennin pokret je postao poznat široj javnosti. O njemu su pisali američki mediji: The New York Times, Bloomberg TV, The BBC World News, ABC News, NBC News, CBS News, The New York Daily News, The Huffington Post, FOX, MSNBC, Yahoo News, MSN, AOL, Food & Wine, Town & Country, O Magazine, Time for Kids, Parenting, Real Simple...

Njena priča proširila se od Australije do Brazila, Francuske, Hong Konga. Gradonačelnik New York Cityja, Michael Bloomberg, dozvolio je Vivenni da prodaje limunadu na Times Squareu i tada je ostvarila svoj cilj - prikupila je 101.320 dolara koje je donirala organizaciji "Not For Slave" koja se bori za prava djece koja su u lancu ropstva. No, tu se nije zaustavila.

Nakon godinu dana Vivienne ima svoj brend "lemon-aid" koji se prodaje u radnjama širom svijeta. Njena firma se zove "Make A Stand" a proizvod je organske proizvodnje. Dobila je brojne nagrade, a pet posto dobiti firme ide za borbu protiv ropstva.

"Možemo okončati dječje ropstvo ako se udružimo", poručila je Vivienn koja danas ima 10 godina.

Njena priča inspirisala je i druge djevojčice da se priključe i daju svoj doprinos. Kćerka vlasnika stranice Lunchbox Dad, Beau, odlučila je napraviti ručak kako bi skrenula pažnju ljudi na problem prisilnog rada djece i podržala Make A Stand Lemon-aid.

Pogledajte u snimku šta je djevojčica napravila i njeno mišljenje o svemu.