Svijet
110

Devetogodišnja djevojčica greškom ubila instruktora pucanja

Klix.ba
Charles Vacca preminuo je od povreda koje je zadobio kada ga je greškom upucala devetogodišnja djevojčica koju je učio pucati iz automatskog oružja.

Tridesetdevetogodišnji instruktor prebačen je helikopterom u Univerzitetski medicinski centar u Las Vegasu, ali je preminuo ubrzo nakon stizanja.

Vacca je stajao pored djevojčice na terenu u White Hillsu kada je ona povukla okidač i od trzaja puška se okrenula prema instruktorovoj glavi, rekli su istražitelji.

Snimak su napravili njeni roditelji koji su stajali iza njih, a na njemu se vidi kako Vacca pomaže djevojčici da drži pušku, prilagodi stav i ispali jedan metak. Njegove posljednje riječi bile su: "Uredu, napunjeno je".

Nije poznato zbog čega je instruktor učio ovako mladu djevojčicu da puca niti zbog čega nije držao svoje ruke na njenim dok je pucala, kao što je običaj, rekao je jedan od eksperata za oružje.

"Ne možete dati devetogodišnjakinji Uzi i očekivati da ima kontrolu nad njim", rekao je Ronald Scott, sigurnosni stručnjak za vatreno oružje.