Independent
0

"Devet godina, dva rata, stotine hiljada mrtvih i ništa naučeno"

FENA
Britanski listovi se u subotu osvrću na godišnjicu napada 11. septembra u "rastućoj antimuslimanskoj atmosferi", The Guardian na naslovnici piše o jačanju mržnje prema islamu u SAD-u, ilustrirajući to primjerom gradića u saveznoj državi Tenesu, gdje su muslimani desetljećima živjeli u harmoniji s kršćanima, sve do sada.

Prijateljsku atmosferu zamijenilo je neprijateljsko raspoloženje, ispunjeno strahom i sumnjičavošću prema svim muslimanima, kaže jedna muslimanska stanovnica dotičnog gradića.

U pozadini svega ovoga je i sve izraženija sumnja mnogih Amerikanaca, tačnije svakoga petog, da je predsjednik Obama potajni musliman, kao i sve jače protivljenje ratovima u Iraku i Afganistanu, čija cijena u krvi i novcu predstavlja preveliki teret za Ameriku, prenosi Guardian.

"Devet godina, dva rata, stotine tisuća mrtvih, i ništa naučeno", piše u naslovu The Independent; ludilo 11. septembra je sada još dublje ukorijenjeno i još raširenije.

Devet godina kasnije (a što tek očekivati za 10. godišnjicu, sa strahom se pita Robert Fisk u Independentu), 11. septembar za posljedicu nije imao ništa dobro (veću pravdu, demokratiju, mir), a lošeg u izobilju, porast terorizma od Indije do Mediterana, od Balija do londonskog metroa.

Jedini koji su profitirali od ovoga su trgovci oružjem, mučitelji u zatvorima i vjerski fanatici, bili to talibani ili pastor iz Gainesvillea.

Zapadu je trebalo devet godina da "izbljuje" jednoga tako zadrtog i ratobornog vjerskog fanatika, koji nalikuje onima u muslimanskom svijetu, piše komentator Independenta u drugom članku. To pokazuje da nijedna religija nije imuna na kreiranje vlastitih čudovišta, pitanje je samo kako se to nije dogodilo ranije.

Svijetu ne nedostaju agresivni, egocentrični alfa mužjaci koji koriste bilo koje sredstvo za samopromociju, što Terry Jones jasno ilustrira, konstatira komentatorica Independenta.

Daily Mirror piše o "gorućoj mržnji" koja je simptom veće bolesti, urušavanja demokratije, dok ekstremna desnica uzima zamah u Americi.