Njemačka
0

Deutsche Bahn će donirati pet miliona eura žrtvama nacizma

FENA
Njemačke željeznice su saopćile u srijedu da će donirati pet miliona eura žrtvama nacizma za projekte u istočnoj Evropi, prije svega u Poljskoj.

"Šezdeset i pet godina poslije rata nismo zaboravili patnje žrtava nacionalsocijalizma", izjavio je predsjednik uprave Deutsche Bahna Ruediger Grube.

"Preživjeli i danas trpe posljedice deportacija, prisilnog rada i drugih nepravdi koje su prouzročili nacisti. Iz tog razloga, Deutsche Bahn, najveća željeznička kompanija u Njemačkoj, odlučila se za humanitarni potez", dodao je on.

Pola od pet miliona eura će biti dodijeljeno projektima u Poljskoj, a druga polovina projektima u Ukrajini, Bjelorusiji, Rusiji i Republici Češkoj, precizira se u saopćenju kompanije.

Deutsche Bahn je već donirao nekoliko miliona eura žrtavama nacizma otkako je 2000. godine osnovana fondacija "Sjećanje, odgovornost i budućnost", precizirao je jedan glasnogovornik kompanije.

Ova fondacija je, na inicijativu njemačkih preduzeća i vlade, ukupno donirala 4,4 milijarde eura za 1,66 miliona osoba u oko 100 zemalja.