Svijet
0

Detroit: Goranu Paviću produžen pritvor, moguće izručenje hrvatskoj

FENA
Pred američkim saveznim sudom u Detroitu u utorak je održano ročište u predmetu Gorana Pavića, uhapšenog 7. novembra na graničnom prijelazu s Kanadom, na temelju potjernice koju je za njim raspisao Interpol zbog optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj, izvijestila je u srijedu kanadska štampa.

Sutkinja Virginia Morgan je na 90-minutnoj raspravi zaključila kako SAD i Republika Hrvatska imaju ugovor o ektradiciji na temelju kojeg Pavić može biti izručen Hrvatskoj. Njezinom odlukom Paviću je do daljnjega produžen pritvor.

Branitelji Pavića, 42-godišnjeg kanadskog državljana srpskog porijekla, na prvom su pojavljivanju pred sudom osporavali postojanje ekstradicijskog ugovora SAD-RH.

Sutkinja Morgan, na saslušanju je postavila pitanje zašto Pavić kao kanadski državljanin nije vraćen na granici, već je uhapšen u SAD-u. Ona je za 19. decembar zakazala raspravu o nadležnosti suda u Detroitu u slučaju Pavić, koju je također osporavala njegova obrana, izvijestio je dnevni list Windsor Star.

Pavić (42), profesionalni vozač kamiona nastanjen je u gradu Kitcheneru, 107 km jugozapadno od Toronta, a iz Hrvatske je otišao prije više od desetljeća.

On je optužen za zločin etničkog čišćenja hrvatskih civila dok je bio pripadnik srpske paramilicije 1991/1992. godine. Navodi se da su Pavić i drugi iz njegove jedinice, koji su još u bijegu, optuženi 2006. za "ubojstva, premlaćivanje, zastrašivanje i zatvaranje" seljana Sotina, od kojih se 35 još vodi među nestalima.