Pucao na minibus pun putnika
0

Detektiv uključen u istragu protiv Pistoriusa optužen za pokušaj ubistva

Klix.ba
Hilton Botha (Foto: AFP)
Hilton Botha (Foto: AFP)
Južnoafrička policija je potvrdila da je policijski detektiv koji vodi istragu protiv Oscara Pistoriusa i sam optužen za pokušaj ubistva. Detektiv Hilton Botha, koji je svjedočio tokom saslušanja za određivanje kaucije za Pistoriusa, je prije nekoliko godina bio uključen u pucnjavu u alkoholiziranom stanju.

Detektiv Botha i još dva policajca će se u maju ove godine pojaviti na saslušanju pred sudom. Njih trojica su pod utjecajem alkohola vozili policijski automobil i otvorili vatru na minibus pun putnika.

Iako nije sasvim jasno kada se incident desio, neki državni mediji tvrde da je u pitanju 2009. godina. Sva tri policajca su uhapšena 2011. godine.

Prvobitno su sve optužbe protiv njih bile odbačene, ali su naknadno obnovljene, prenosi BBC.

"Tek jučer su nas obavijestili da su optužbe za pokušaj ubistva protiv detektiva Hiltona Botha obnovljene", rekao je Neville Malila, policijski glasnogovornik.

Oscar Pistorius negira optužbe za ubistvo sa predumišljajem svoje djevojke Reeve Steenkamp. On tvrdi da je pucao u svoju djevojku jer je od nje mislio da je provalnik.

Danas će u Pretoriji početi treći dan saslušanja za određivanje kaucije za Pistoriusa. Ukoliko mu se ne odredi kaucija, Pistorius bi u zatvoru mogao provesti i nekoliko mjeseci prije nego počne suđenje.